2016. május 3.

Marni Bates - Menő-riadó Kambodzsában

HANGULAT                                MOLY                                         2015

"Nincs olyan szitu, amit Chelsea Halloway ne tudna megoldani! Elvált szülők? Nem probléma. Az expasija belezúgott a gimi legbénább csajába? Csak idő kérdése, és észre téríti a srácot. De azzal még a rettegve bálványozott Menő-királynő sem tud mit kezdeni, hogy a szülei egy évre Kambodzsába (!) küldik tanulni, egy rakás stréber fősulis közé. A társai hígagyú libának tartják, ráadásul a tanára egy drogbáró fogságába kerül. Most Chelsea-re vár, hogy megszervezze a mentőakciót, és kijuttassa a csoportot az országból − lehetőleg élve. Még azt az idegesítő(en szexi és szuperokos) Houstont is, aki az beszólásaival az őrületbe kergeti."

Az első három részt, pontosabban kettőt és Marni külön könyvét, ami a sorozathoz is tartozhatna, de valamiért nem tartozik. Mindegy, én azt is idesorolom mint 1,5. része. Amikor olvastam, összesen az a három jelent meg, de mikor ezt is publikálták, akkor már nem égtem ennek a sorozatnak a tüzében, így egy ideig hagytam is. Aztán megláttam a könyvtárban a befejezőrészét (Itt a vége, lúzer véle!), és nem volt szívem ott hagyni, inkább vállaltam, hogy elolvasom máshol, és akkor kiveszem azt is, nehogy valaki elvigye, mire jövök legközelebb. Így történt, hogy új év alkalmából (is) a kezembe vettem ezt az irományt, és most írom is róla a kritikát. És nem túlságosan érdekel, hogy holnap suli van... Hopika.


Chelsea a Smith Gimi koronázatlan királynője, két alattvalóval, akiket az előző kötetekben megismert Mackenzie és Jane Pinknek és Sminknek keresztelt a hátuk mögött. A lány élete egészen addig ment a rendes kerékvágásban, míg valaki fel nem tett a YouTube-ra egy videót Mackről. Azután Chelsea lemondhatott a koronájáról, mivel a kétbalkezes Kenzie azzal a vidivel ugyanakkora vagy talán több népszerűségre is tett szert, mint maga Chelsea. Nem is beszélve arról, hogy a lány expasijával jár, Logannel, akit talán Chelsea még mindig szeret. Tudja, a szakítás az ő hibája volt, de akkor is... Szereti és kész. Megszokta, hogy a pasik csorgatják utána a nyálukat, így kicsit sokkolja, hogy Logan Macket választja helyette. Egy kétbalkezes kiscsajt maga Chelsea Halloway helyett? Lehetetlen, de igaz.
És mikor egyszer arra megy haza, hogy az apja bőröndje ott áll a küszöbön, az nem jelenthet jót számára, hiszen jó messze kéne lennie, azóta nem látta, amióta mosolyszünet van a szülei közt. De egy dologban legalább most egyetértenek, ami nem hajlítja a mérleget Chelsea javára. Elhatározták, hogy nem tenne jót a gyereknek, ha a válás időszaka alatt otthon tartózkodna, na meg a jegyei sem fényesek, így kivételesen közösen elhatározták, hogy a lányt egy időre Kambodzsába küldik valami egyetemista projektre. Mivel befolyásos emberek és a bőrük alól is jön a lóvé, eltekintettek a szervezők attól, hogy Chels még nem éppen egyetemista, sőt még nem is végzős gimis. Így három évvel idősebb emberekkel lesz összezárva egy fél évig.
Chelsea egy ideig tombol, hogy minek is kellett neki eljönnie, de a szülei hajthatatlanok voltak.
Ennek hatására ismerkedik meg négy fiatallal, Lizzel, Amyvel, Bennel és Houstonnal.
De hogy is fog alakulni a sorsa ebben a környezetben?
Chelsea megszokta, hogy buta libának nézik, akinek elég pénze van a márkás cuccokhoz, meg jó teste, hogy ezeket viselje is. De ez esetben Neil professzor, a kísérőjük valami mást is látott a lányban, mint rengeteg sminket és modellalkatot.
Azonban mi van, ha egy rossz vízvezeték az egész félévet elrontja? Szegény profnak nem volt épp szerencséje, mivel a zuhanyzáshoz szükséges vizet hozzá nem vezették be, így kénytelen magát átköltöztetni valamelyik másik szobába, mert ez így nonszensz. Újabb szerencsétlenség adagot kap viszont így a fejére, bárcsak befogta volna a száját, mikor nem jött a csapadék a csapból! Egy Buddha-szobrocskát hagytak a szobában, ahova elszállásolták, amit nagylelkűen Chelsea-nek adott. Kár volt ezt is. A következő pillanatban öltönyös fickók mentek be a szobába, és gyepálni kezdték a profot. De kik is voltak ők?
Kambodzsában elég könnyen botolhat az ember drogdílerekbe, de szegény csipet-csapat a drogok bárójába kötött pont bele. És miért? Egy kis Buddha-szobor miatt, amire csak később jönnek rá. Mi lehet benne az a fehér por? Heroin? Kokain? Drágább cucc?
Chelsea eldöntötte, hogy nem hagyja annyiban ezt az ügyet, megmenti Neilt a halál torkából, és szembemegy a drogbáróval.
Na de hogyan? És a többiek?

Spoilert tartalmaz!

Mielőtt Chelsea elment volna, apja megbízta az egyik tanársegédet, Houstont, aki szintén velük tartott, hogy figyeljen a lányára, és vigyázzon rá, amit a fiú igyekszik betartani. De ez akkor is menni fog neki, ha egy drogbáróval kell szembe menniük?
Itt az idő, Chelsea megmutathatja a nagyvilágnak, hogy nem csak egy buta liba cuki külsővel, hanem igenis ért valamihez, és van szíve is, amit sokan nem hisznek róla.
Sokszor előkerül a múltja, miért viselkedett úgy, ahogy az utóbbi időkben. Az exei igencsak meghatározzák az életét, a gondolkodását és az érzelmeit. Rengeteg alkalommal visszagondol Jake-re, aki csak kihasználta, és Loganre, akit szeretett igazán, de elszúrta.
A lány először elszökik egyedül, hogy az otthon ragadt barátait hívja segítségül, így Jane-t értesíti a történtekről, akinek a pasijának, Scottnak az apjának köze van a sajtóhoz, így azt Kambodzsába csábítja, hogy talán ők is a segítségükre lehetnek. De mit tehet összvissz négy egyetemista és egy tizenhét éves diáklány? Nem sokat, főleg, ha egy milliárdos drogbáróval van dolguk, aki a ravasz meghúzásától sem riad vissza.
Chelsea apjának a hitelkártyáján kibérelnek egy hotelszobát, ami nem mellesleg magáé a báróé, így is közelebb kerültek a célponthoz. A nagy terv, miszerint mindegyikük körbekérdez a szállodában, nem sok sikert hozott, csak Houston összeverekedett egy jogásztanonccal, mivel azt hitte, az bedrogozta Chelsea-t. Talán mégsem volt olyan jó ötlet a drogvezér hazai pályáján megszállni, talán valamelyikük észreveheti őket, így Houston cseles akcióval csak úgy semmi megbeszélés nélkül lesmárolja a lányt, aki meglehetősen élvezte is. Ki tudja, talán vonzódik is valamelyest a fiúhoz?
Oké, lehet, hogy annyira nem volt sikertelen az akció, mivel megtudták a kis tanoncoktól, hogy megbeszélésük lesz magával a szállodavezetővel. Mi ez, ha nem a tökéletes időpont egy következő lépéshez? Amy elvállalja, hogy átadja az üzenetet a bárónak az egyezménnyel kapcsolatban, de ez félresikerül, mert ki a franc veszi a bátorságot, hogy csak így egyezkedjen vele, így elviteti a lányt, hogy megkínozza, majd eladja szexrabszolgának. Szerencsére Chelsea-nek támad egy ötlete, felhívják a palit, és egyezkednek továbbra is, és ő belemegy. De mi jelenthet ennyit, hogy a nagy drogbáró, akinek kimondhatatlan neve van, üzletel egy tizenhét éves amerikai lánnyal? A végén a csipet-csapat abban marad, hogy Chelsea elmegy, kicseréli a drogot Neilre és Amyre. De ezt engedheti a báró, hogy megzsarolják, és ennek híre is menjen? Nanem. Puff neki.
De még van 20 oldal a könyvből, nem halhat meg a főszereplőnk!
Megcsinálja a világ leghülyébb és egyben a legokosabb tettét, kiborítja a Buddha tartalmát...

Karakterek:
Chelsea: Az elején és a többi könyv alapján komolyan azt hittem, hogy csak egy elkényeztetett kislány, akinek éppen válnak a szülei, és vissza akarja őrült módon kapni az expasiját, akinek már nem kell. Sad story.. De ahogy elkezdett a cselekmény kibontakozni, és megtudhattuk, mire képes a lány az új barátaiért, még az életét is kockára teszi, hogy megmentse őket. Azért az nem semmi. És ekkor már megváltozott róla a véleményem. A tettei és annak hatására, hogy Marni engedett belelátni a fejébe.
Houston: Nagyon bírtam az epés megjegyzéseit, és eszméletlenül kedves egy srác. Igazából... annyira nem tudtam megismerni a történet alapján... szóval nem tudok nagyon nyilatkozni. Kedves. Ennyi.
Ben: Na, ő talán többször is megszólalt, mint a főszereplő srácunk, Houston, és amikor ezt tette, komolyan megnevettetett. Komolyan. Itt ültem, és mosolyogtam, mint egy vadkörte. Enyhén, oké nem, nagyon perverz, de segáz, szeretjük.
Liz: Mint kb. már minden könyvbe, ide is kellett egy saját neméhez vonzódó egyed, esetünkben egy leszbikus csajszi, Liz. A barátnője, Sara Ausztráliában lakik, és a szülei nem nagyon helyeslik ezt az "életmódot". Egy bátor csajszi, és aranyosak voltak Amyvel, hogy adtak még egy esélyt Chelsea-nek, miután ő megfenyegette őket, hogy ha még egyszer kibeszélik őt a háta mögött, kicsinálja őket.
Amy: Kicsit túlpörgött személyiség néha, a többi 75%-ban pedig alig szólal meg, maximum kedvességeket mond, aranyos csajszi és mérhetetlenül bátor is, hiszen önként vállalkozott, hogy bemegy az oroszlán barlangjába, és átadja a levelet a bárónak.

Borító:
Hasonló a többihez, csak a színben különbözik. Kívülről úgy néz ki, mintha egy napló lenne, talán mondhatni utaz:ási naplónak is el tudnám képzelni ezt a történetet. A háttérben kis nonfiguratív motívumok találhatók, amiket az ember akkor szokott rajzolgatni a füzetébe, ha már nagyon unja az adott órát. Nekem a töri füzetem van tele mindenféle ilyesmivel, az az óra.. Elhihetitek...  A kis képkeretben pedig egy szöszi kiscsaj található, de legalább a hajszín megegyezik Chelsea-ével. Bár én főszereplőnket egyáltalán nem így képzeltem el, sőt... De még mindig nem szeretem, ha embereket jelenítenek meg egy borítón, de legalább itt nagyjából takarta a könyvbeli karakter kinézetét. És a kis kép alatt található egy felirat: Houston, van egy kis problémánk. Hát igen, volt is.
A cím betűtípusa kb. mindegyiknél ilyesmi, térbeli legalábbis. Talán a kekinél lehetett volna szebb színt is választani, de nemgáz, majd legközelebb.
Ezen kívül már csak a Lol címerke van, ami okés, hiszen minden ilyen könyvön megtalálható.

Összességében:
Szerintem ez egy tipikus "kiszámítható a vége" könyv, hiszen a sorozat összes részében tudni lehet, hogy a lúzer összejön a menő pasival, a nevenincs csajszi a rocksztárral, itt miért lenne másképp? De attól még élvezetes volt, egy nap alatt kivégezhető, de valószínűleg másodszorra már nem nyúlsz érte.

Oldalszám: 312
Kiadó: Móra

Kedvenc karakter: Ben

Kedvenc idézet: 


"– Lake. A nevem Lake Scott.
– Tónak hívnak? – Aaron csuklott egyet. – Szívesen elmerülnék benned."

Kérdéseim olvasás utánra:
 - Érezhető volt Chelsea jellemfejlődése a könyvön keresztül? Egy idő után megtudtad érteni, mit miért tett?
 - Te mit tennél, ha a szüleid tanulás céljából egy programfüzetet tennének az orrod elé: Szia, kicsim, beírattunk ide, remélem nem gond, holnap indulsz egy félévre. Puszi. címmel?
 - Szerinted mi lett a drogbáróval, miután Chelsea kiszórta az altatót?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése